Willem die Madoc maakte >> klik hier voor persstemmen en media

Nico Dros
Willem die Madoc maakte

De roman werd in de winter van 2022 genomineerd voor de shortlist van De Boon, de belangrijkste Vlaamse literatuurprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig proza.

In het voorjaar van 2022 werd deze historische roman eveneens genomineerd voor de shortlist van de prestigieuze Libris Literatuurprijs. Het juryrapport vindt men hier.

In de zomer van 2022 werd Willem die Madoc maakte ten slotte genomineerd voor de Prozaprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren te Gent. Deze prijs wordt om de vier jaar uitgereikt aan één van de vier auteurs die respectievelijk tussen 2021-2024 zijn genomineerd. In de zomer van 2024 wordt de winnaar bekend gemaakt.


Uitgeverij G.A. van Oorschot
Historische roman, 592 pagina’s
ISBN: 9789028223035
Eerste druk: 2 april 2021 (gebonden met stofomslag)
Handelseditie: €27,50
Inmiddels is de 12e druk verschenen, paperback, €17,50.

Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.

In 2015 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver? In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc.

Over deze roman
Willem die Madoc Maakte is verschenen op vrijdag 2 april 2021. Benieuwd naar een fragment of naar de achtergrond van dit boek? Beluister dan deze podcast:De livestream van de boekpresentatie op 2 april 2021 is terug te kijken op de Facebookpagina van Scheltema

Media
Voor reacties, recensies en interviews: klik hier.