Willem die Madoc maakte >> klik hier voor persstemmen en media

Nico Dros
Willem die Madoc maakte

Deze roman staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022. Al eerder verwierf dit boek in Vlaanderen een nominatie voor de shortlist van De Boon Literatuurprijs 2022.

De Vlaamse jury maakt het winnende boek op 24 maart bekend. De Librisjury doet hetzelfde op 9 mei. Het bedrag dat de winnende auteur ontvangt is voor beide prijzen hetzelfde: 50.000 euro. Het rapport van de Librisjury over Madoc vind je hier. Aan De Boon is ook een publieksprijs verbonden; via deze link kun je een stem uitbrengen.


Medio maart 2022 verscheen de tiende druk (gebonden met stofomslag, 592 pagina's, 27,50 euro).

Uitgeverij G.A. van Oorschot
Historische roman, 592 pagina’s
ISBN: 9789028223035
Eerste druk: 2 april 2021 (gebonden met stofomslag)
Handelseditie (rechts op de foto): €27,50
Ook beschikbaar als e-boek en (door de auteur voorgelezen) luisterboek.

Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.

In 2015 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver? In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc.

Over deze roman
Willem die Madoc Maakte is verschenen op vrijdag 2 april 2021. Benieuwd naar een fragment of naar de achtergrond van dit boek? Beluister dan deze podcast:De livestream van de boekpresentatie op 2 april 2021 is terug te kijken op de Facebookpagina van Scheltema

Media
Voor reacties, recensies en interviews: klik hier.